Brené Brown. Da. Cea din „Darul Vulnerabilității”, Ted Talks, podcasturile cu Adam Grant și nenumăratele citate de pe Pinterest și Instagram, inclusiv al meu. Dar acum, despre ”Atlas of the Heart” adică Harta Inimii, o ediție absolut superbă (din păcate doar în limba Engleză) care adună tot ce a cercetat, scris, discutat Brene Brown despre emoții într-un tot unitar care chiar pare că e o hartă, care chiar te face să te simți uneori că ”ești aici și vrei să ajungi acolo” și vezi măcar pe ”hartă” cam care ar fi drumul.
Brené Brown cercetează emoțiile și nu o să mint, nici eu nu am înțeles la început cum poți face asta și care este valoarea empirică a acestor cercetări, până am început să practic și ”booom”, simți uneori, ca să o citez pe ea, că ”îmi produce vergeturi pe creier” – good one.
Am mai pus asta pe blog, și o discut des în sesiuni, dar ea o duce la nivel de știință și artă chiar – alfabetizarea emoțională - este o competență necesară în navigarea vieții, studiile demonstrează că persoanele care pot să discearnă la nivel fin ceea ce simt și ceea ce trăiesc au o rezistență psihică mult mai ridicată în fața adversității și sunt mult mai bine echipați pentru a construi o viață cu sens, plină și autentică.
Și aici nu vorbim doar despre capacitatea de a folosi un vocabular mai diversificat când vine vorba de a ne descrie nouă sau altora ceea ce simțim și ceea ce trăim (de cele mai multe ori limitat la ”bine” sau ”rău”), ci de un nivel următor, în care înțelegem diferențe subtile (ex: regret vs dezamăgire) când vine vorba de noi, dar și când vine vorba de cum interacționăm cu ceilalți (ex: empatie vs milă).
Cartea într-un mod foarte ordonat, simplu și clar ia rând pe rând emoții sau stări și le explică și când mă refer că le explică, le explică astfel încât să le înțelegi și să poți sa dai exemple personale de când ai simțit sau trăit exact cuvântul de acolo. Una e să citești o definiție scolastică, alta e să vină cineva să îți explice acea definiție cu exemple personale, autenticitate, vulnerabilitate și chiar înjurături când situația o cere (și îmi place mai mult de ea pentru asta), să ia explicația ”din coaja de nucă” de la cei mai mari experți la nivel mondial pe emoția sau starea respectivă. E altceva, e ca și când am primit interpretarea examenului de Computer Tomograf al câinelui meu și deși știu să citesc și înțelegeam cuvintele folosite, nu știam ce înseamnă asta pentru câinele meu, nu aveam nici cea mai vagă idee. La fel cum un medic îți explică ce înseamnă cuvinte pe care și tu le poți citi, dar nu știi ce înseamnă, la fel Brene Brown în această carte îți dă exemple și te ajută să înțelegi ce poate însemna furia, sau umilința, sau anxietatea pentru tine.
La începutul cărții îl citează pe Ludwig Wittgenstein (unul din preferații mei în liceu – ca să mă laud și eu că avem ceva în comun) care spune așa: ”Limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele”. Da. Când ești anxios și ai nevoie de ajutor, dacă cineva vine și îți dă îndrumări, îți oferă soluții, asta te poate ajuta, poate să readucă senzația de control și te poate ajuta să îți scadă nivelul de anxietate. Când ești copleșit, ai nevoie de o pauză, ai nevoie ca cei din jur să înțeleagă asta, și să nu vină cu sfaturi și recomandări, ci să îți ia locul dacă se poate astfel încât să iei o pauză și să îți revii. Dacă nu poți să distingi pentru tine între cele două și la nevoie să le comunici ca atare, lumea ta poate fi limitată la a primi doar sfaturi și atunci când nu ai nevoie, sau la a fi ”pus pe banca de rezervă„ și atunci când cu un pic de îndrumare poți să te descurci.
Când vine vorba de relațiile cu ceilalți, ”Atlas of the heart” pune în cuvinte clare și simple multe din acele momente în care ”știm” că e ceva special sau bun dar nu știm cum să o exprimăm sau cum să o căutăm sau cum să o întreținem. Acel ceva care ne facem să ne simțim pur și simplu în siguranță și confortabili cu unii oameni adică pune în cuvinte pe care le putem folosi și cu alții partea de conexiune, vulnerabilitate, autenticitate.
Într-o lume în care din dorința de a evolua cât mai mult și de a deveni versiuni cât mai bune, în care avem tendința să transformăm ”depresia” și ”trauma” în adjective cotidiene, ”Atlas of the Heart” e chiar abecedarul.
Comments